Alpenföhn Black Ridge @ Ryzen 5 3600X hűtés teszt

Alpenföhn Black Ridge @ Ryzen 5 3600X hűtés teszt

Előszó

Fordult meg nálunk ITX alaplap, nem egy számítógépház de ITX hűtéssel még nem foglalkoztunk csatornánkon. Nem ismeretlen a terep, számtalan hűtésen túl vagyunk de valahogy ez a szegmens kiesett a perifériánkból. Ezt a rossz szokást kívántuk most megszakítani az Alpenföhn Black Ridge hűtésével. És ami azt illeti, első nekifutásra nem is választhattunk volna jobb alanyt…

Idestova 2 éve, hogy a Alpenföhn Black Ridge megtalálható a piacon, ez idő alatt történt egy verzió váltás a gyártó műhelyében és ma már leginkább csak a V2-es verzió kapható a boltok polcairól.

V1 VS V2

Ha lehet hinni a szóbeszédeknek, akkor a V1-es verzióhoz képest javítottak a heatpipe forrasztási pontjain, aminek köszönhetően a V2-es verzió jobb hatásfokkal dolgozik.

Bemutatónkat és tesztünket leginkább ennek köszönhetően a V2-es verzióra hegyeztük ki.

Specifikáció

A hűtés méreteit tekintve az ITX kategóriába sorolandó. Viszont méreteit tekintve(140x120x47), közel sem mondható egy kicsi, stock hűtésnek. Ha így lenne, akkor valószínűleg videó és blog bejegyzés sem készült volna róla a műhelyünkben. Ehhez a mérethez társul 6x6mm-es hőcső, ami ugyan nem közvetlenül érintkezik a processzor kupakkal -mint azt már sok Alpenföhn hűtésnél láthattuk- hanem egy szépen felpolírozott talpat kapott.

92 mm fan

ITX mérete ellenére a hűtés maximálisan 33mm-es memóriákat támogat. Ez abban az esetben van így, amennyiben a gyárilag hozzá tartozó 92x92x15 mm-es hűtő ventilátort használjuk. Miért is fontos ez? Azért, mert a hűtés részeként lehetőségünk van 120x120x15mm-es ventilátorral bővíteni, ám ebben az esetben csak VLP memóriákkal tudjuk felvértezni konfigunkat. Viszont, ha még ez sem lenne elegendő, akkor a hűtéshez kapott kampók segítségével a borda tetejére tudunk szerelni egy 120x120x25 mm-es ventilátort, ami már a szabvány méretnek megfelelő. Ez nagyon extra, de így viszont a hűtésünk mérete is 72mm magasra nyúlik, ami már nem biztos, hogy befér egy ITX-es házba.

120 mm fan
120 mm WingBoost 3 RGB ventilátorral

Az alap 92x92x15-es ventilátort folyadékcsapágyakkal látták el, ami manapság a legelterjedtebb technológia. Fordulatszáma 800 és 2800 RPM között szabályozható, amihez 14 és 37,6 decibel közötti zajszint társul. Csatlakozója 4 pines.

Teszt körülmények

Tesztünk során hagytuk a gyári ventilátort és a fordulatszám szabályozást az ASRock X570 Phantom Gaming X alaplapunkra bíztuk. Ryzen 5 3600X processzorunkat 4,2 GHZ-re állítottuk 1,29V feszültség mellett, ami közel sem mondható ITX barát megoldásnak, de mivel korábbi hűtés tesztjeinket is hasonló beállítások mentén végeztük, így maradtunk ezúttal is ennél. Ahogy a teszt szoftverek esetében is a szokásos Cinebech R20-at és a CPU-Z stressz tesztet vettük elő.

Oversize

Szobahőmérsékletünk 22,7 °C volt.

10%-os CPU kihasználtság és 2040 RPM mellett 51°C fok volt processzorunk.

100%-os CPU kihasználtság mellett a Cinebench R20 alatt és 2591 RPM fordulatszámmal 80°C maximális hőmérsékletet realizáltunk.

CPU-Z alatt 2760 RPM mellett 79,8 °C fokot mértünk tesztünk végén.

Számok láttán kicsit elrettentő lehetnek ezek az értékek de véleményünk az, hogy aki egy ilyen ITX hűtés beszerzésére szánja el magát, nem biztos, hogy egy Ryzen 5 3600X-re fogja feltenni. Gyárilag 95W-os TDP-ig hitelesített hűtés, normál körülmények között alig ha talál más legyőzőre.

Összességében tetszett a hűtés, a kialakítás, az egész gondolkodásmód, ami ezt a hűtést jellemzi és nem utolsó sorban kellemes csalódás volt, hogy nem vérzett teljesen ki a Ryzen alatt. Vagy felett? Kinek hogy tetszik.

Gyártói leírást itt éritek el.

A részletesebb videós bemutatót és tesztet pedig itt találjátok.

Megosztás: