Kolink Observatory Lite Mesh építés és teszt

Kolink Observatory Lite Mesh építés és teszt

2020 nyár végével megérkezett a Kolink Observatory újabb verziója, a Kolink Observatory Lite és a Lite Mesh. Nem csak méretében de előlapban, kábel elvezetésben és ventilátorok tekintetében is ráncfelvarrást kapott a korábbi verzióhoz képest. Összehasonlításunkat bővebben kibeszéljük ebben a videóban. Jelenlegi bejegyzésünk elsősorban a ház beépíthetőségére és tesztelésére irányult. Alap koncepciónk egy 200.000 Ft alatti konfiguráció megépítése volt, ami kisebb kompromisszumokkal de bőven alkalmazható még a mai játékokra is. Figyelembe vettük az új és a használt piacot is és természetesen az esztétikát  sem hagytuk szem előtt.

Specifikáció

Így esett a választásunk egy ASRock B365M Pro4 mATX alaplapra, ami nem csak 4 memória slottal rendelkezik de támogatja az M.2 NVMe SSD-ket, 8-9. generációs Intel processzorokat de még rendelkezik 5 és 12V-os RGB csatlakozással is. Ezen kritériumok elég ritkák voltak a belépő szintű alaplapok körében.

Processzornak egy 4 mag 4 szálas Intel i3-9100F-et választottunk, ami ár/érték arányban egy jó kis processzor, tekintve, hogy megfelelő körülmények között 4.20 GHz órajel sajtolható ki belőle. Processzor hűtésnek az esztétikai megjelenést is szem előtt tartva, szintén egy ár/érték bajnok tétel, a Jonsbo CR-1400 került bele a kosárba. Kis méretének köszönhetően a legtöbb házzal kompatibilissé tehető és nem utolsó sorban a processzor kupakkal közvetlen érintkező 4 réz hőcső is meggyőzött bennünket, ami egyébként papíron 125W TDP elvezetésére képes.

Memóriából nem voltunk restek és belepakoltunk 2×8 GB GSkill Aegis 3000 MHz-et. Noha tudjuk hogy a memória órajelével korlátozva vagyunk a chipset és a processzor miatt, de építésünkkor ez tűnt a legjobb választásnak, szintén a specifikációt és az árat (16-17 ezer forint) figyelembe véve.

Ami még hátra van az új hozzávalókból az a tápegység. Ez egy sarokpontja a legtöbb építésnek, könnyen megszaladhat vele a költségkeret ha nagy, jó hatásfokú és megbízható tápot szeretnénk alkalmazni. Sokan talán nem keresgélnének a Kolink háza táján táp ügyben, aminek leginkább az az oka, hogy kevésbé ismerik. Míg a házaik elég népszerűek itthon, táp fronton sem állnak rosszabbul. A belépő szinttől egészen a Platinum hatásfokig 1000-1500W-ig találhatóak gyártón belül kimagaslóan jó és megbízható tápegységek. Első nekifutásunk a Kolink tápokkal úgy 2-3 évvel ezelőtt voltak, akkoriban kezdtünk el foglalkozni velük és a mai napig alkalmazzuk őket irodai és nagyobb játékos gépekben, mondhatni meghibásodás nélkül. És akkor itt megint előhúztuk az ár/érték kártyát, lehet hogy unalmas minden kört végig játszani egy Jokerrel, de árában aligha van jobb 1000W-os tápegység mint a Kolink Core 1000W (KL-C1000), amire még rábiggyesztettek egy 80 Plus minősítést, de lehet ez már marketing fogás, de mit érdekeljen bennünket ha nem kérnek érte többet, mit 14-15 ezer magyar forint?!

Jelentős szerepe lesz a tápegységünknek, mert a használt komponenseknél egy Sapphire RX 580 8GB Special Edition lapúl. A kártya használtan került hozzánk, amit elővigyázatosságból az építés előtt átpásztáztunk, cseréltük rajta hővezető padokat és alaposan teszteltük.

Rendszernek egy egyszerűbb Samsung 256-os NVMe SSD-t ültettünk a lapunkba. Mindezeket kiszámolva valahol olyan 200.000Ft alatt állunk meg költségvetésünkkel, amiben a legdrágább elem a használt videokártya volt a maga 45.000 Ft-os árával.

Építés

Kolink Observatory Lite Mesh back

Most, hogy minden adott volt egy jó kis építéshez, nekiláttunk. A rutin körökön túllépve a Jonsbo CR-1400 is könnyen szerelhető volt a hozzá kapott univerzális hátlappal. Építés szempontjából a ház méretéből adódóan nem túl sok helyet tartogat egy nagyobb, nem moduláris tápegység kábeleinek elrejtéséhez, illetve az elvezetéséhez sem. Az előre telepített 4 ventilátor lapos kábelei szerencsések, de a vezérlőnek megint egy nagyobb helyet kellett keresnünk. Összességében ez egy negatívum, de kis odafigyeléssel és türelemmel szépen elkötegelhető minden, csak épp nem a legegyszerűbben.

Kolink Observatory Lite Mesh front

Végeredményként egy szép, jó megjelenésű gépet kaptunk, amiben belülről nézve semmi nem köszön vissza a már említett nehézségekből. Amit mindenképpen fontosnak tartottunk megnézni, az a ház funkcionalitása, a ventilátorai és a benne lévő alkatrészek hőfokai. Sokan támadták a korábbi verziós Observatory-t hogy a teli üveg előlap miatt nehezen átszellőztethető, namost ez aligha lesz kifogásolható a Lite Mesh esetében.

Teszt eredmények

CPU benchmark

Órajelünket fix 4000 Mhz-re állítottuk, mivel ezt az összes mag stabilan tudta mindenféle gondolkozás nélkül. CPU tesztekhez a szokásos Cinebench R20-at és a CPU-Z stress tesztet használtuk.

Ezt toldottuk meg az OCCT komplex tesztjeivel, ahol a CPU és a GPU is maximális, 100%-os terhelést kaptak. Talán ez áll legközelebb egy játék futtatáshoz, de hogy biztosra menjünk, hoztunk egy Valorant és egy Warzone tesztet is.

Teljesen más képet fest a táblázat, amint terheljük a videokártyánkat is. Valamelyest kiegyenlítődnek a hőfokok hosszú távon de a ház jól átszellőztethető a gyári ventilátorokkal is közepes fordulatszámon, ami még zajszintben sem bántóan sok, teljes terhelés alatt.

Valorant

Valorant esetében az átlag FPS-ünk, amit magas beállítások mellett FULL HD felbontáson kitudtunk sajtolni az 208 volt. Minimum 122 FPS míg a maximum 275 FPS volt két DM kör alatt. VGA hőmérsékletünk 64°C míg a CPU hőfoka 62°C körül alakult. Ezen értékek viszonylag jónak mondhatóak legmagasabb beállítás mellett, egy biztos, nem ez a játék lesz az, ami térdre kényszeríti ezt a konfigot.

Warzone

Warzone viszont már egy kicsit más tészta. Úgyszintén magas textúra és árnyék beállításokkal, 2560*1080 felbontáson, átlag 73 FPS, minimum 46 FPS míg a maximum 110 FPS volt. Ez a játék már kicsit jobban meg is dolgoztatja a videokártyánkat, ami a hőfokon és a felhasznált memóriákon is szembe tűnik. VGA hőfokunk egészen 74 °C-ig ment míg mondjuk a processzorunk nem sokkal tovább, mint előző tesztjeinken, 65 °C-ig emelkedett. Szembetűnőbb talán a rendszer memória, amiből a Warzone közel 11-12 GB-ot fogyasztott el és ami még meredekebb, hogy játék alatt a 8GB-os videomemóriánkból is 7,7 GB-ot lefoglalt a játék. ?

Összegzés

Összességében elégedettek lehetünk a Kolink Observatory Lite Mesh házával és az ebbe épített konfigurációnkkal is. A ház amennyivel kisebb, annyival  nehezebben is szerelhető a korábbi verziós Observatoryhoz képest, de a mesh előlap és az állítható fordulatszámos, címezhető LED-es ventilátorok mindenképp előrelépést jelentenek.

Ami még kellemesebb meglepetést okozott az az i3-9100F. Nem volt még dolgunk 9. generációs i3 processzorral de bátran állíthatjuk, hogy az egyik legjobban sikerült széria a maga 4 mag 4 szálával és a 4000 MHz-es (vagy több) órajelével. Rendszer memóriából ha gond nélkül akarunk játszani akkor érdemes legalább már 16 GB-ban gondolkodni.

Fontos talán zárszóként visszatérnünk a tápválasztásunkhoz és a konfigurációhoz társuló fogyasztáshoz. Teljes GPU és CPU terhelés alatt, amit falból sikerült mérnünk az mindössze 314.5 watt volt. Bőven túl voltunk számolva a kilowattos tápegységgel de most ez így sikerült.

Amennyiben érdekesnek találtad tesztünket látogass el további izgalmas tech tartalmakért a videóink közé vagy írd meg saját véleményed, tapasztaltaid, kérdésed fórumunkban.

Galéria

Megosztás: